[wooslider slider_type="slides" layout="text-left" overlay="natural" thumbnails="default" link_slide="true" display_title="true" imageslide="true" order="DESC" order_by="date" size="full"]

Historia

Ylläksen Yöpuun historiaa

Äkäslompolon historiaa

historia_1-240x306Ylläksen Yöpuun tarina alkaa vuodelta 1954, jolloin vanhempani Markku ja Senni Kaulanen rakensivat Purola – nimisen talon Äkäslompolon silloin hieman harvemmin asuttuun keskustaan. Heistä tuli maaseutumatkailuyrittäjiä.

Paikkakunnalla asia ilmaistiin toisin: ”Meilä piethään lehmiä ja turistia”. Tuohon aikaan vaatimustaso ei asiakkaillakaan ollut päätä huimaava, talonväki nukkui yhdessä nurkassa ja turistit toisessa, aamulla herätessä kannettiin patjat vinttiin ja ulkoa iso parakkipöytä sisään.

Aamupalan jälkeen turistit lähtivät hiihtämään ja emäntä jäi laittamaan päivällistä. Silloin
myös ladut tehtiin pelkästään hiihtämällä, koneita siihen ei ollut. Eipä ihme ettei luistelutyyli
ollut muotia.

Iltapäivällä turistit tulivat syömään ja saunomaan, sitten pöytä kannettiin taas ulos ja
petivehkeet tilalle.

Mitään erikseen varattuja illanviettotiloja ei ollut, iltamat olivat vieraiden omatoimisuudesta
kiinni.

historia_2-240x163Pikku hiljaa myös Purolassa rakennettiin lisätiloja ja 70–luvun alussa luovuttiin maataloudesta kokonaan. Lehmät ”panthiin korkelaitasseen ja alethiin lypsämhään turistia”.

Tuohon aikaan myös minä olin tehnyt ensimmäiset liiketoimeni, asiakkaiden kertoman mukaan olin ottanut heiltä rahaa sitä vastaan että EN heittele heitä lumipalloilla…

historia_senni-240x169Isäni Markku Kaulasen kuoltua 1981 äitini Senni Kaulanen jatkoi yksin talon pyörittämistä, vielä osa meistä ”läpistä” jaloissaan. Touhua riittikin, aamupala turisteille, sen jälkeen tiskit ja päivällisen tekoon. Ja tietysti tiskit sen jälkeen, tähän kun lisää mökkien siivouksen, niin onneksi oli lyhyt sesonki silloin.

Purolassa turistinpito jatkui Sennillä niin kuin siihenkin asti, ilman sen kummempia hullutteluja. Senni Kaulanen piti taloa vuoden 1992 loppuvuoteen ja kuolemaansa asti. Keväällä 1993 tulin sitten minä, Vesa Kaulanen, isännäksi. Silloin myös muutettiin nimi Ylläksen Yöpuuksi.

Sen jälkeen on tullut tehtyä monenlaista. Mökkejä on remontoitu yksi kerrallaan ja kun
kaikki on käyty läpi, alkaa kierros taas alusta. Tämä jatkuu edelleen.

Petipaikkoja on nyt, 2020, oikeastaan saman verran kuin aloittaessani -93. Varustelutaso ja asiakkaiden tarpeet ja vaatimukset ovat ”hieman” muuttuneet. Matkailu on muuttunut lähes ympärivuotiseksi ja asiakaskunta hyvin kansainväliseksi. Internet on tehnyt pallostamme pienemmän ja helpomman matkustaa. Uskollisimmat asiakkaamme ovat käyneet jo yli 40 vuoden ajan.

Minunkin aikaani on jo mahtunut pankkikriisejä ja osakkeiden romahduksia, ilmastonmuutosta muuta uhkaa. .Nyt 2020, olemme taas uuden edessä kun koronapandemia nostaa mustia pilviä taivaanrantaan.

Me uskomme vahvasti että pääsemme tästäkin yli, aina vähän vahvempina ja parempina. Niin Ylläksen Yöpuu, Äkäslompolo ja Ylläskin.

Tervetuloa edelleen kaikki niin vanhat kuin uudetkin vieraamme!

Terveisin Vesa ja Marja Kaulanen