[wooslider slider_type="slides" layout="text-left" overlay="natural" thumbnails="default" link_slide="true" display_title="true" imageslide="true" order="DESC" order_by="date" size="full"]

Linnut

Ylläksen Yöpuu on lintukoto linnuille, lintuharrastajille ja -kuvaajille.

Ylläksen Yöpuu on Suomen BirdLifen ja Pallas-Ylläs kansallispuiston virallinen yhteistyökumppani. Isäntä Vesa on itsekin lintuharrastaja. Siksi meiltä löytyy myös siivekkäille ja niiden ystäville ja lintukuvaajille erikoisuuksia; Parhaasta päästä, Yöpuun oma tv-kanava, Tintti-TV. Jokaisessa mökistä näkyy ikkunasta linnunpönttö, jonka sisällä oleva kamera välittää suoraa kuvaa mökin televisioon, siis lintujen BB-talo! Kuva tulee infrapunakamerasta, joten se ei häiritse lintuja. Tosin emme voi taata että kaikissa pöntöissä olisi asukkaat. Yleisimmät pesijät ovat yleensä tiaisia ja kirjosieppoja. Lapissa pesintä jatkuu yleensä reilusti heinäkuulle.

Telkänpöntöt

Yöpuun pihasta ja rannoilta löytyy useita telkänpönttöjä. Ensimmäisenä yleensä näistä vallataan tienvarren mainoksessa oleva pönttö! Touko-kesäkuussa telkänpöntöissä riittää vilinää kuin asuntomessuilla kun muninta on käynnissä. Tiesitkö että saman pönttöön voi munia useampi telkkänaaras? Ja loppujen lopuksi yksi emo voi joutua hoitamaan jopa 20 poikasen joukon! Telkänpojat lähtevät järvelle noin vuorokausi kuoriutumisesta, yleensä juhannuksen kahta puolta. Mutta poikueet piipertävät järvellä koko kesän.

Pääskysenpesät

Räystäspääskyille olemme myös laittaneet omat huopapesät räystäiden alle. Pääskyset tulevat juhannuksen seuduilla ja niiden pesintä kestää joskus jopa elokuun lopulle.

Kotkakuvaus

Ja tietysti sokerina pohjalla löytyy Kotka-studio, suuri, täydellisesti varustettu Kotkastudio, josta voi kuvata ja katsella maakotkia lähietäisyydeltä. Kotkasesonki on syyskuusta maaliskuun loppuun. Yöpuun ilmatilassa nousuja ja laskuja on enemmän kuin Heathrowissa!

Siivekkäät kaverimme kiittävät omalla tavallaan; syövät hyttysiä pois vieraitamme kiusaamasta. Isännän varomattoman arvion mukaan joka kesä syödään kymmeniä kiloja sääskiä parempiin suihin!

Ruokinta

Kesällä rannassamme on ruokinta- ja lepolauttoja vesilinnuille. Etenkin poikasille on ruokinta tärkeää, Lapin kesä voi olla hyvin vaihteleva, kesäkuussa -14 sää vaihteli +30 C jopa -2 asteeseen ja lumisateeseen! Lautoilla vierailee laulujoutsenia, telkkiä, sinisorsia ja taveja. Lopetamme ruokinnan syyskuun lopussa etteivät linnut jätä muuttomatkaa liian myöhäiseen. Talvella tarjoamme linnuille talia, pähkinöitä ja auringonkukansiemeniä. Ruokintapaikalla käy hömötiaisia, talitiaisia, sinitiaisia, lapintiaisia, pikkuvarpusia, urpiaisia, närhiä, keltasirkkuja, viherpeippoja, punatulkkuja ja keväisin ja syksyisin lajeja on vielä enemmän! . Myös punaoravia ja jäniksiä vierailee ruokinnalla. Ruokintapaikkamme ja erilaiset pesämme ovat erinomaisia paikkoja varsinkin lintukuvaajille. Rantamutterista on helppo kuvata ja tarkkailla vesilintuja ja lapintiiroja.

Yöpuussa olemme sovussa ympäristön ja eläinten kanssa ja hyödymme siitä kaikki.