[wooslider slider_type="slides" layout="text-left" overlay="natural" thumbnails="default" link_slide="true" display_title="true" imageslide="true" order="DESC" order_by="date" size="full"]

Revontulet

Ylläs Twilight Time

Ylläksellä sammutetaan katuvalot joka ilta lokakuusta helmikuun alkuun välisenä aikana klo 22:00 ja valot syttyvät aamulla klo 06:00. Tarkoituksena on helpottaa revontulten katselua ja kuvaamista ilman häiritseviä valoja. Valojen sammuttamisella on myös huomattava ekologinen merkitys, jolla vähennämme hiilijalanjälkeä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Mutta vaikka katuvalot palavatkin, on helppo löytää paikka jossa valot eivät häiritse. Myös Ylläksen Yöpuussa pihavalaistus on minimissä että sinäkin näkisit revontulet paremmin. Kaikki ulkovalomme ovat ledejä.

Revontulimökkejä

Ylläksen Yöpuussa repolaisten katselu onnistuu vaikka suoraan omasta, lämpimästä mökistäsi. Koivikkomajan, Pihlajan ja Pajulan ikkunoista voit katsella revontulia suoraan olohuoneesta! Näiden ikkunat antavat pohjoiseen. Päätalostaja Männikkömajasta voit odotella revontulia yhdestä makuuhuoneesta, lähes suoraan sängystä! Kuusikkomajan asukkaat voivat valvoa taivasta Rantamutterista takkatulen loisteessa, Äkäslompolojärven rannalla missä ei ole häiritseviä valoja. Täällä voit vaikka kokata tai keitellä kahvia, tehdä siis vaikka oman revontulisafarisi! Järvenrantaan on vain parisataa metriä ja sinne pääset helposti leveää latua pitkin. Katselu onnistuu myös mökkien pihassa, pihavalaistus toimii liiketutkilla. Meillä revontulien katselu on helppoa ja turvallista!

Revontulikamera

Kotisivullamme on revontulikamera jolla voit katsella Äkäslompolojärvelle ja nähdä itse koska revontulet syttyvät!

Yöpuun revontulihälytys!

Ylläksen Yöpuussa on “hälytysjärjestelmä” revontulia varten; Jos isäntäväki näkee revontulet, lähetämme vieraillemme tekstiviestin mökissä olevaan matkapuhelimeen. Ja jos joku vieraamme näkee, toivomme hänen lähettävän viestin isäntäväelle, jotka taas viestittävät sen muille vieraille. Melkein aina joku katsoo taivaalle!

Sauno ja ui avannossa revontulien alla

Ja tietysti, kun olemme Suomessa, sauna kuuluu kaikkeen. Ja meillä Rantasaunassa myös avantouinti! Voitko kuvitella hienompaa kuin uida avannossa revontulien loistaessa taivaalla…

Revontulistudio

Vaikka et asuisikaan Ylläksen Yöpuussa, voit vuokrata Rantasaunan revontulistudioksi! Saunoa voit jos haluat ja lämpimässä pukuhuoneessa on mukava odotella revontulia, tarkastella läppäriltä onnistuivatko kuvat ja ladata omat ja kameran paristot.

Missä

Paikkoja ja neuvoja revontulikuvaajalle

Milloin

Revontulia näkee syyskuun alusta huhtikuun alkuun. Syyskuussa on hienointa kun lämpötila öisin voi olla reilusti plussan puolella, tyyni, sula järvi edessäsi tuplaa taivaan shown ja lisänä vielä ruskan värit! Syyspäivän tasauksen aikoihin sanotaan revontulten erityisesti aktivoituvan. Tähän aikaan revontulia näkee yöllä. Päivän voi käyttää patikointiin ja vaikkapa tiedustella seuraavaksi yöksi sopivan tunturinhuipun tai järvenrannan kuvaus- tai katselupaikaksi. Lokakuusta marraskuun lopulle lämpötila voi vaihdella plusasteista jopa -30 asteeseen, yleisin lämpötila muutama aste pakkasta. Päivä lyhenee nopeasti, mutta lumi lisää valoa.

Revontulia voi nähdä jo selvästi aikaisemmin illallakin. Muista että lauhallakin ilmalla voi nähdä revontulia, kunhan vain taivas on kirkas!

Marraskuun lopulla aurinko laskee, noustakseen seuraavan kerran paistamaan 19. päivä tammikuuta! Tähän aikaan ”on kaksi pimeää vastakkain ja hämärä välissä” kuten paikallinen sanoo. Revontulia voi nähdä joskus jo iltapäivällä. Esim Jouluaattona 2014 revontulet syttyivät Ylläksellä joululahjaksi jo kello 16.00, samaan aikaan kuin kylän jouluvalaistus ja kestivät lähes aamuyöhön. Ja tanssien, väreissä koko ajan!

Tammikuusta maaliskuuhun on hyvää aikaa revontulille, mutta maaliskuun loppua kohti, päivänvalon lisääntyessä, revontulet näkyvät aina myöhemmin ja myöhemmin illalla. Huhtikuun 10. päivän jälkeen päivänvalo voittaa jo revontulet.

Ylläksellä revontulien näkemisen todennäköisyys on noin 60 %, kun se esim Helsingissä on vain 5% luokkaa. Revontulien näkeminen vaatii kirkkaan sään ja onnea, joten aina kun olet liikkeellä Lapissa pimeänä aikana, muista vilkuilla ylöspäin, revontulet ovat nopeampia kuin arvaatkaan!

Kesto

Joskus revontulet ovat nopeita ja kestävät vain muutaman minuutin. Ole siis aina nopea kun saat hälytyksen! Toisinaan taivaan tulet saattavat nousta uudelleen muutaman minuutin kuluttua, häipyen taas hetken päästä. Joskus ne taas saattavat leimuta tuntikausia, joskus jopa aamuyöhön asti. Tai sitten niitä ei näy enää koko yönä, kukaan ei tiedä! Mutta asialla onkin luontoäiti ja taivaan ilmiöt, ihmistä suuremmat tekijät, niistä meillä ei ole valitusoikeutta.